Cooking
Masakan Anhui
Masakan Fujian
Sumber [https://www.kompasiana.com/lakeisha/mengenal-lebih-dekat-nama-masakan-china-di-shandong_552a49c56ea834257b552d08]
Kuliner Anhui merupakan sebuah cita rasa masakan
yang dilahirkan di Provinsi Anhui yang berada di Cina bagian utara. Wilayah
Anhui ini pun mayoritas adalah lahan tak terjamah, hutan serta gunung. Dengan
kondisi seperti itu, masakan Anhui pun mempunyai variasi bahan baku lokal yang
sangat beragam.
Masakan Anhui dikenal hanya menggunakan bahan baku
lokal. Jadi masalah kesegaran bahan tak perlu dipertanyakan. Bahkan berbagai
bahan baku masakan Anhui diperoleh dari wilayah pegunungan. Sebut saja seperti
trenggiling, berbagai jenis jamur, bayberry, daun teh, rebung dan lain-lain.
Masakan Fujian adalah salah satu masakan Cina asli
berasal dari gaya memasak yang berasal dari wilayah Fujian di China, terutama
dari rantau Fuzhou. Masakan gaya Fujian dikenali sebagai ringan, cair tetapi
berperisa dan lembut, dengan penekanan khusus kepada rasa umami, dikenali dalam
masakan Cina sebagai "xianwei" (Cina ringkas: 鲜味;
Cina tradisional: 鮮味; pinyin: xiānwèi),
serta mengekalkan rasa asal bahan-bahan utama dan bukannya menopeng mereka.
Banyak makanan laut dan makanan hutan yang pelbagai
digunakan, termasuk pelbagai jenis ikan tempatan, kerang dan penyu, atau asli
cendawan boleh dimakan dan rebung yang dibekalkan oleh kawasan pantai dan pergunungan
di Fujian. teknik memasak paling biasa digunakan dalam masakan di rantau ini
termasuk menumis, merebus, mengukus dan mendidih.
Perhatian khusus diberikan kepada kemahiran pisau
dan teknik memasak chef, yang digunakan untuk meningkatkan rasa, aroma dan
tekstur makanan laut dan makanan lain.Penekanan diletakkan pada membuat dan
menggunakan air rebusan dan sup.Terdapat kata-kata dalam masakan di rantau ini:
"Satu sup boleh berubah menjadi banyak (sepuluh) bentuk" (Cina
ringkas: 一汤十变;
Cina tradisional: -湯十變; pinyin: yī tāng shí
biàn) dan "Adalah tidak betul untuk makan tanpa mempunyai sup" (Cina
ringkas: 不汤不行; Cina tradisional: 不湯不行;
pinyin: bù tāng bù xíng).
Sos ikan diperam, yang dikenali setempat sebagai
"minyak udang" (Cina ringkas: 虾油; Cina tradisional: 蝦油;
pinyin: xiā yóu), juga sering digunakan dalam masakan, bersama-sama dengan
tiram, ketam, dan udang. Kacang tanah (digunakan untuk kedua-dua hidangan enak
dan pencuci mulut) juga tersebar luas, dan boleh direbus, goreng, panggang,
dihancurkan, kisar atau bertukar menjadi pes. Kacang tanah boleh digunakan
sebagai hiasan, muncul dalam sup dan juga ditambah ke hidangan tumis atau goreng.
Gaya
Masakan Fujian terdiri daripada empat gaya:
Fuzhou: rasa adalah lebih ringan berbanding dengan
gaya yang lain, selalunya dengan rasa manis dan masam yang bercampur-campur.
Fuzhou terkenal dengan sup, dan penggunaannya sos ikan diperam dan nasi yis
merah.
Fujian Selatan: rasa adalah sedikit lebih kuat
daripada masakan Fuzhou, menunjukkan pengaruh dari masakan Asia Tenggara dan
masakan Jepun. Penggunaan gula dan rempah (seperti sos shacha dan serbuk lima
rempah) adalah lebih biasa. Pelbagai jenis sup dimasak perlahan dijumpai (tidak
sama dengan tradisi Kantonis). Banyak hidangan datang dengan sos celup.
Bahan-bahan utama termasuk nasi, babi (organ daging babi adalah dianggap
makanan istimewa), daging, ayam, itik, makanan laut dan pelbagai sayur-sayuran.
Fujian Barat: sering ada sedikit rasa pedas daripada
mustard dan lada dan kaedah memasak sering mengukus, menggoreng dan menumis.
Makanan adalah lebih masin dan lebih berminyak berbanding bahagian-bahagian
lain Fujian, biasanya memberi tumpuan kepada daging daripada makanan laut
Sumber [https://www.kompasiana.com/lakeisha/mengenal-lebih-dekat-nama-masakan-china-di-shandong_552a49c56ea834257b552d08]
Komentar
Posting Komentar