Cooking

Masakan Anhui

Kuliner Anhui merupakan sebuah cita rasa masakan yang dilahirkan di Provinsi Anhui yang berada di Cina bagian utara. Wilayah Anhui ini pun mayoritas adalah lahan tak terjamah, hutan serta gunung. Dengan kondisi seperti itu, masakan Anhui pun mempunyai variasi bahan baku lokal yang sangat beragam.


Masakan Anhui dikenal hanya menggunakan bahan baku lokal. Jadi masalah kesegaran bahan tak perlu dipertanyakan. Bahkan berbagai bahan baku masakan Anhui diperoleh dari wilayah pegunungan. Sebut saja seperti trenggiling, berbagai jenis jamur, bayberry, daun teh, rebung dan lain-lain.

Masakan Fujian
Masakan Fujian adalah salah satu masakan Cina asli berasal dari gaya memasak yang berasal dari wilayah Fujian di China, terutama dari rantau Fuzhou. Masakan gaya Fujian dikenali sebagai ringan, cair tetapi berperisa dan lembut, dengan penekanan khusus kepada rasa umami, dikenali dalam masakan Cina sebagai "xianwei" (Cina ringkas: ; Cina tradisional: 鮮味; pinyin: xiānwèi), serta mengekalkan rasa asal bahan-bahan utama dan bukannya menopeng mereka.


Banyak makanan laut dan makanan hutan yang pelbagai digunakan, termasuk pelbagai jenis ikan tempatan, kerang dan penyu, atau asli cendawan boleh dimakan dan rebung yang dibekalkan oleh kawasan pantai dan pergunungan di Fujian. teknik memasak paling biasa digunakan dalam masakan di rantau ini termasuk menumis, merebus, mengukus dan mendidih.

Perhatian khusus diberikan kepada kemahiran pisau dan teknik memasak chef, yang digunakan untuk meningkatkan rasa, aroma dan tekstur makanan laut dan makanan lain.Penekanan diletakkan pada membuat dan menggunakan air rebusan dan sup.Terdapat kata-kata dalam masakan di rantau ini: "Satu sup boleh berubah menjadi banyak (sepuluh) bentuk" (Cina ringkas: ; Cina tradisional: -湯十變; pinyin: yī tāng shí biàn) dan "Adalah tidak betul untuk makan tanpa mempunyai sup" (Cina ringkas: 不行; Cina tradisional: 不湯不行; pinyin: bù tāng bù xíng).

Sos ikan diperam, yang dikenali setempat sebagai "minyak udang" (Cina ringkas: ; Cina tradisional: 蝦油; pinyin: xiā yóu), juga sering digunakan dalam masakan, bersama-sama dengan tiram, ketam, dan udang. Kacang tanah (digunakan untuk kedua-dua hidangan enak dan pencuci mulut) juga tersebar luas, dan boleh direbus, goreng, panggang, dihancurkan, kisar atau bertukar menjadi pes. Kacang tanah boleh digunakan sebagai hiasan, muncul dalam sup dan juga ditambah ke hidangan tumis atau goreng.

Gaya
Masakan Fujian terdiri daripada empat gaya:
Fuzhou: rasa adalah lebih ringan berbanding dengan gaya yang lain, selalunya dengan rasa manis dan masam yang bercampur-campur. Fuzhou terkenal dengan sup, dan penggunaannya sos ikan diperam dan nasi yis merah.
Fujian Selatan: rasa adalah sedikit lebih kuat daripada masakan Fuzhou, menunjukkan pengaruh dari masakan Asia Tenggara dan masakan Jepun. Penggunaan gula dan rempah (seperti sos shacha dan serbuk lima rempah) adalah lebih biasa. Pelbagai jenis sup dimasak perlahan dijumpai (tidak sama dengan tradisi Kantonis). Banyak hidangan datang dengan sos celup. Bahan-bahan utama termasuk nasi, babi (organ daging babi adalah dianggap makanan istimewa), daging, ayam, itik, makanan laut dan pelbagai sayur-sayuran.
Fujian Barat: sering ada sedikit rasa pedas daripada mustard dan lada dan kaedah memasak sering mengukus, menggoreng dan menumis. Makanan adalah lebih masin dan lebih berminyak berbanding bahagian-bahagian lain Fujian, biasanya memberi tumpuan kepada daging daripada makanan laut


Sumber [https://www.kompasiana.com/lakeisha/mengenal-lebih-dekat-nama-masakan-china-di-shandong_552a49c56ea834257b552d08]

Komentar

Postingan Populer